De leuze “Liever Turks dan Paaps” is een bekende leuze die in geschiedenislessen op middelbare scholen wel wordt behandeld. Echter altijd in een strikt negatieve betekenis. Ook Universiteit Leiden heeft nog altijd de onvolledige uitleg op haar website staan, dat de leuze “werd gevoerd door de Watergeuzen om er mee aan te geven hoe anti-katholiek ze waren”. “Hun gebetenheid op de katholieken was zo fel, dat ze liever een verbond met de niet-christelijke Turken zouden willen sluiten, dan het hoofd in de schoot te willen leggen voor Filips II.” “Deze zilveren manen droeg men als partijsymbool om er een anti-Spaanse en/of anti-katholieke gezindheid mee tot uitdrukking te brengen”.
De positieve betekenis die de leuze had als waardering van de godsdienstvrijheid die protestanten genoten onder de Turkse sultan, en de lange geschiedenis die de leuze had in de christelijke wereld met betrekking tot dit thema, wordt door de Leidse website buiten beschouwing gelaten. De laatste zin van het citaat van Fruytiers, “de Turk laat het geweten van de mensen ongemoeid als zij belasting betalen en komt zijn beloften even goed of beter na dan de Paus”, maakte de positieve component van de leuze wel duidelijk, maar het artikel gaat daar niet op in.
De encyclopedie Wikipedia had deze betekenis overgenomen van de Leidse website. Toen ik in 2008 meer historische bronnen vond waarin de positieve betekenis naar voren kwam, trachtte ik de Wikipedia pagina aan te passen, aangezien deze immers een encyclopedie is die door lezers wordt geschreven. Ik kwam echter de enorme weerstand tegen die in het Westen bestaat tegen erkennen van de invloeden van de islamitische wereld op onze cultuur. Ik werd uitgescholden en mijn aanpassingen werden verwijderd. Ik heb Wikipedia toen opgegeven met het voornemen om een eigen website over de leuze te publiceren – waarvan u hier na zoveel jaar het resultaat ziet.
Ik zag enkele maanden na de gebeurtenissen met Wikipedia echter dat een deel van de wijzigingen die ik had gemaakt, en de bronvermeldingen naar de artikelen van professor Mout en de verzen uit het Geuzenliedboek, toch zijn teruggezet op Wikipedia. Dit heeft nu het vreemde resultaat tot gevolg, dat de Wikipedia pagina begint met de negatieve betekenis die altijd door de Leidse website is gegeven, en eindigt met de positieve betekenis die naar voren komt in de historische bronnen!