Op 3 oktober was het 450 jaar geleden dat de Watergeuzen de stad Leiden bevrijdden. De geuzen voeren Turkse vlaggen op hun schepen, droegen Turkse snorren en uniformen, en riepen de leuze ‘Liever Turks dan Paaps!’ Waar kwamen deze Turkse elementen vandaan?
In de zestiende eeuw bestond er geen godsdienstvrijheid in de Nederlandse provinciën, die waren ingelijfd bij het katholieke Spaanse Rijk. Duizenden Nederlanders werden levend verbrand omdat zij het protestantse geloof aanhingen. Het volk bezweek onder vreselijke terreur en hoge belastingen.
De Nederlandse provinciën verenigden zich en streden voor onafhankelijkheid. De enige mogendheid die de Nederlanden steunde in deze strijd, was het Ottomaanse Rijk. De hulp van het Ottomaanse Rijk gaf zelfvertrouwen aan de Nederlandse opstand en werd een inspiratie voor Willem van Oranje om als eerste Europees land, vrijheid van godsdienst te vestigen voor alle geloofsovertuigingen. Het motto ‘Liever Turks dan Paaps’ is een sprekend overblijfsel van deze geschiedenis.
Helaas wordt dit mooie verhaal niet verteld op onze scholen, waardoor het geen rol speelt in ons nationale bewustzijn. Deze website is speciaal gemaakt ter gelegenheid van het 450 jarig jubileum van het Leidens Ontzet.